Open dag
< terug

De acteursopleiding

In vogelvlucht door de opleiding

Shanaya en Jurriaan vertellen je wat het betekent om je acteurschap te ontdekken en te kunnen hanteren en zo een veelzijdige, professionele, makende speler te worden in een spannend, steeds veranderend werkveld.

"Doordat je in Maastricht veel over je heen krijgt (in aanbod) leer je wat voor acteur jij bent." - Jurriaan


"Hier wordt echt gekeken naar jou als persoon. Alsjeblieft, be yourself!" - Shanaya

Het lesprogramma

Isha en David nemen de tijd voor het lesprogramma.


Performance en identiteit

In het tweede jaar volg je het blok Performance en identiteit. Je wordt begeleid door Quirine Racké & Helena Muskens.

Je leert een professioneel werk neer te zetten, waarbij de persoonlijke fascinatie en insteek gekoppeld zijn aan een universeel en/of maatschappelijk thema. Alle onderdelen van het professionele proces komen aan bod: concept, research, storytelling en de functie van het publiek. Uiteindelijk leidt dit tot een performance, een voorstelling of een film (documentaire of fictie), waarbij je eigen stem en aanpak vorm krijgen.

Bekijk het werk dat acteur David Roos in zijn tweede studiejaar maakte. Geschreven en gespeeld door David Roos samen met David Roos en, natuurlijk met David Roos, met in de hoofdrol David Roos. Nee, de hoofdrol is voor wat David je wil zeggen. Moet zeggen. Veel plezier.  


Camera-acteren

Tijdens je acteursopleiding is acteren voor de camera een terugkerende training. Bekijk een scene gespeeld door Andrea Vass en Nikki Offringa tot besluit van de workshop in het eerste jaar. Misschien weet je uit welke film de scene komt...


Bewegingslessen

Bewegings- en expressieles krijg je in alle jaren van je studie. Houdingscorrectie, coördinatie, kracht- en conditietraining, flexibiliteit. Je leert de Viewpoint-methode toepassen in het ontwikkelen van eigen bewegingsmateriaal. Je leert variëren, exploreren, presenteren, reproduceren, en dat alles toepassen in je werk als acteur.

Kijk met Guusje kort mee in de bewegingsles.


Alumni aan het woord

Actrice Lisa Zweerman studeerde in 2020 af, zij kijkt terug op de opleiding vanaf een bijzondere filmset.


Stage lopen in de praktijk

Emma Buysse studeerde in 2021 af als actrice. Ze liep in dat jaar stage bij de Arnhemse Toneelgroep Oostpool. Ze vertelt erover vanaf de theatervloer, vlak voor de voorstelling. Bezoek zeker ook Emma's website. Want naast spelen maakt ze ook voorstellingen.


Henriette Hustinxprijs

De Henriette Hustinxprijs wordt jaarlijks gegeven aan studenten van de drie kunstfaculteiten van Zuyd Hogeschool die in hun vak excelleren en beloftevol voor de toekomst zijn. Emmanuel Ohene Boafo won deze prijs in 2020.

Uit het juryrapport: "een geëngageerde, ambitieuze en bovenal overtuigende theaterpersoonlijkheid. Hij denkt, droomt en speelt groots. Uit noodzaak en verlangen naar een diversere, inclusievere theaterwereld is hij medeoprichter van de stichting Need for legacy. Een stichting die zich inzet voor het bestuderen van vergeten geschiedenissen en wil als spreekbuis fungeren. Zijn engagement, zijn acteurskunde, zijn ambities en zijn overtuiging bezorgden Emmanuel de Hustinxprijs." Lees meer


Stemtraining

Op de Toneelacademie Maastricht is een speciale methode ontwikkeld waarmee je stem wordt getraind. Een goede acteur kan zijn gevoelens in nuance verklanken. In een kleine zaal, maar ook in de schouwburg. Probeer daar maar eens intiem te spreken! De stemtrainingen keren in elke studiejaar terug. Onlang verscheen er een boek over de methode: "Ondertekst, de Maastrichtse Methode, oefent en traint de stuurkracht over melodie, ritme en timbre, de expressie, de zeggingskracht van taal en spraak..."


Movements one, two and three

In tijden van de lockdown werkten we online in ateliers, alle opleidingen door elkaar. Het resultaat was een film of een project in de buitenlucht. Het atelier van hoofddocent Jan van Opstal combineerde beiden. Beweging op basis van Beckett.


Afstudeerders in tv-programma Mondo

De in 2020 afstuderende jonge actrices en acteurs van de Toneelacademie Maastricht liepen door de lockdown hun kans mis om zich te presenteren aan het publiek. Hans Kesting gaf ze in het tv-programma Mondo alsnog een gezicht en podium. Bekijk het ontroerende fragment!


Amsterdam Fringe Award

Emma Buysse en Luna Joosten wonnen in 2019 de Amsterdam Fringe Awards.


Studenten-profielen


> Trix van Erkel
> Violet Braeckman
> Genelva Krind
> Joes Brauers
> Vincent van der Valk
> Lisa Zweerman

En deze docent kom je zeker tegen in je opleiding: Roshanak Morrowatian.
Toneelacademie MaastrichtToneelacademieTAM
Toneelacademie MaastrichtToneelacademieTAM
Opleidingen
Opleidingen
Producties
Studenten
Publicaties
Publicaties
Toneelacademie MaastrichtToneelacademieTAM
Toneelacademie MaastrichtToneelacademieTAM
Opleidingen
Opleidingen
Producties
Studenten
Publicaties
Publicaties
Website by Wies Hermans - Fuut.be