Theatervormgever: scenograaf en kostuumontwerper
Algemeen

Theaterontwerpers zijn denkers, kunstenaars en vakmensen. Of het nu gaat om de theatrale vormgeving van een voorstelling, film, performance, expositie of installatie, altijd zoeken zij naar een praktische vertaalslag van hun conceptuele ideeën. Een theaterontwerp is uniek en eigen, inhoudelijk relevant, en goed uitvoerbaar.

Aan de Toneelacademie Maastricht kan je twee afstudeerrichtingen volgen op het gebied van theatervormgeving: Scenografie en Kostuumontwerp. Je leert decors en kostuums te ontwerpen op basis van toneelteksten, filmscripts en operalibretto's.

Al vanaf het eerste jaar zoek je samen met acteurs, regisseurs, performers, en andere kunstenaars de grenzen van je discipline op. Hierdoor kun je je eigen stijl, creativiteit en flexibiliteit als theatraal ontwerper ontwikkelen.

De lessen worden gegeven door een team van vooraanstaande professionals, die midden in de praktijk staan. Je komt in aanraking met internationale medestudenten en gastdocenten. De Toneelacademie werkt veel samen met Europese Theaters, Operahuizen en Theaterscholen. In Maastricht ligt het buitenland op fietsafstand, waardoor het dé studiestad voor de ontwerper is die aan het begin staat van een internationale carrière.

De Toneelacademie Maastricht wordt in nationale rankings bestempeld als excellente opleiding. Zij is koploper als het gaat om de nieuwste ontwikkelingen in het huidige theater. Zij is een broedplaats op het gebied van o.a. onderzoek, technolab, interdisciplinariteit, community theatre, internationalisering en cultureel ondernemerschap.

De opleidingen Theatervormgeving: Scenografie en Kostuumontwerp zijn voltijdse dagopleidingen van 4 jaar gehuisvest in de Toneelacademie Maastricht. Elke studiejaar heeft zijn eigen atelierruimte. Als student heb je tevens de beschikking over werkplaatsen van de kunstacademie.

Toneelacademie MaastrichtToneelacademieTAM Opleidingen Producties Studenten
Toneelacademie MaastrichtToneelacademieTAM
Opleidingen
Producties
Studenten
Foto: MUTTI
Toneelacademie MaastrichtToneelacademieTAM Opleidingen Producties Studenten
Toneelacademie MaastrichtToneelacademieTAM
Opleidingen
Producties
Studenten
Website by Wies Hermans - Fuut.be