Open day
< terug

De acteursopleiding

In vogelvlucht door de opleiding

Shanaya en Jurriaan vertellen je wat het betekent om je acteurschap te ontdekken en te kunnen hanteren en zo een veelzijdige, professionele, makende speler te worden in een spannend, steeds veranderend werkveld.

"Doordat je in Maastricht veel over je heen krijgt (in aanbod) leer je wat voor acteur jij bent." - Jurriaan


"Hier wordt echt gekeken naar jou als persoon. Alsjeblieft, be yourself!" - Shanaya

Het lesprogramma

Isha en David nemen de tijd voor het lesprogramma.


Performance en identiteit

In het tweede jaar volg je het blok Performance en identiteit. Je wordt begeleid door Quirine Racké & Helena Muskens.

Je leert een professioneel werk neer te zetten, waarbij de persoonlijke fascinatie en insteek gekoppeld zijn aan een universeel en/of maatschappelijk thema. Alle onderdelen van het professionele proces komen aan bod: concept, research, storytelling en de functie van het publiek. Uiteindelijk leidt dit tot een performance, een voorstelling of een film (documentaire of fictie), waarbij je eigen stem en aanpak vorm krijgen.

Bekijk het werk dat acteur David Roos in zijn tweede studiejaar maakte. Geschreven en gespeeld door David Roos samen met David Roos en, natuurlijk met David Roos, met in de hoofdrol David Roos. Nee, de hoofdrol is voor wat David je wil zeggen. Moet zeggen. Veel plezier.  


Camera-acteren

Tijdens je acteursopleiding is acteren voor de camera een terugkerende training. Bekijk een scene gespeeld door Andrea Vass en Nikki Offringa tot besluit van de workshop in het eerste jaar. Misschien weet je uit welke film de scene komt...


Bewegingslessen

Bewegings- en expressieles krijg je in alle jaren van je studie. Houdingscorrectie, coördinatie, kracht- en conditietraining, flexibiliteit. Je leert de Viewpoint-methode toepassen in het ontwikkelen van eigen bewegingsmateriaal. Je leert variëren, exploreren, presenteren, reproduceren, en dat alles toepassen in je werk als acteur.

Kijk met Guusje kort mee in de bewegingsles.


Alumni aan het woord

Actrice Lisa Zweerman studeerde in 2020 af, zij kijkt terug op de opleiding vanaf een bijzondere filmset.


Stage lopen in de praktijk

Emma Buysse studeerde in 2021 af als actrice. Ze liep in dat jaar stage bij de Arnhemse Toneelgroep Oostpool. Ze vertelt erover vanaf de theatervloer, vlak voor de voorstelling. Bezoek zeker ook Emma's website. Want naast spelen maakt ze ook voorstellingen.


Alumni in de prijzen

Eelco Smits wint de Louis d’Or 2023 voor zijn rol in Geschie­denis van Geweld van Abdel Daoudi, een coproductie van de Toneelschuur en Theater Oostpool.

‘Eelco Smits laat in Geschie­denis van Geweld zijn personage worstelen met tegen­strij­dige emoties, met de blik van buiten­staan­ders en zijn eigen oordelende blik. De jury zag ​‘de schaamte, de vernedering, de angst, maar ook de compassie voor de dader, de lust en opwinding. Emoties die in de fysieke vertolking van Smits prachtig dichtbij elkaar komen’.


Stemtraining

Op de Toneelacademie Maastricht is een speciale methode ontwikkeld waarmee je stem wordt getraind. Een goede acteur kan zijn gevoelens in nuance verklanken. In een kleine zaal, maar ook in de schouwburg. Probeer daar maar eens intiem te spreken! De stemtrainingen keren in elke studiejaar terug. Onlang verscheen er een boek over de methode: "Ondertekst, de Maastrichtse Methode, oefent en traint de stuurkracht over melodie, ritme en timbre, de expressie, de zeggingskracht van taal en spraak..."


Charlotte Köhlerprijs 2023

Saman Amini heeft op 1 september de Charlotte Köhler Prijs voor theater ontvangen. De aanmoedigingsprijs ter waarde van 20.000 euro wordt jaarlijks door het Prins Bernhard Cultuurfonds uitgereikt aan iemand in de theatersector en aan een beeldend kunstenaar.

Lees erover in de Theaterkrant


Studenten-profielen


> Trix van Erkel
> Anna Oirana van Dongen
> Folashade Ilemobade
> Joes Brauers
> Vincent van der Valk
> Ezra Koppejan
> Carlo Paardenkooper
> Rickje Koppejan
> Kanen Hamen

En deze docent kom je zeker tegen in je opleiding: Roshanak Morrowatian.
Toneelacademie MaastrichtToneelacademieTAM
Toneelacademie MaastrichtToneelacademieTAM
Programs
Programs
Productions
Students
Publications
Publications
Toneelacademie MaastrichtToneelacademieTAM
Toneelacademie MaastrichtToneelacademieTAM
Programs
Programs
Productions
Students
Publications
Publications
Website by Wies Hermans - Fuut.be