De docent & regisseur-opleidingen
Docent & Regisseur
3-jarige parttime opleiding
De driejarige parttimeopleiding Docent & Regisseur leidt getalenteerde studenten op tot theatermakers die spelen, regisseren en doceren. De gemengde instroom vanuit Vlaanderen en Nederland zorgt voor een inspirerende kruisbestuiving en maakt onze opleiding internationaal georiënteerd. Wil je werken als regisseur in groepen met zowel professionals als liefhebbers van toneel? Heb je al een diploma hoger onderwijs, bachelor of master? Wil je het vak van docent al doende leren vanuit het theaterambacht? Dan is de Docent & Regisseur-opleiding iets voor jou.
1. Wat zijn de toelatingsvoorwaarden? Je moet een geldig diploma hebben van hoger niet-universitair of universitair onderwijs. Als je dat niet hebt, of je twijfelt over de geldigheid ervan, dan kan je een uitzondering vragen. Op basis van je ervaring, curriculum en motivatie mag je eventueel toch meedoen aan de selectiecursus. Je krijgt dan een extra toets, de zogenaamde instroomtoets.
2. Wat kan ik na de opleiding doen?
Onze alumni werken in het kunsteducatieve landschap en in het onderwijs. Daarnaast ontwikkelen een aantal van hen zich in het kunstenlandschap als acteur, regisseur, auteur... Vaak combineren ze een aantal jobs om ook een gezonde financiële basis op te bouwen. Een aantal uren vast lesgeven en daarnaast theatermaken bijvoorbeeld.
3. Hoeveel bedraagt het inschrijvingsgeld?
Voor het schooljaar 2020-2021 bedroeg dit ongeveer 1800 euro per jaar. Dit is voor alle leerjaren hetzelfde bedrag. Reken erop dat dit bedrag elk jaar enkele 'tientjes' omhoog gaat. Heel belangrijk: je krijgt in een aantal specifieke gevallen een korting én je kan een studiebeurs aanvragen bij DUO. Studenten die al een docentdiploma hebben verworven in Nederland betalen in principe het veel hogere instellingsgeld, tenzij ze via een werkgever vrijstelling krijgen. Er zijn dus vele variaties op dit thema!
4. Wat zijn de andere kosten?
• Je overnachting, wekelijks van vrijdag op zaterdag, kost geld naargelang het comfort dat je verlangt. Als je bij een andere student kan overnachten (bv. van de dagopleiding), reken dan op een bedrag tussen de 10 tot 15 euro. Hotel of andere verblijfplaatsen zijn natuurlijk duurder. Je kan ook elke vrijdagavond naar huis gaan, maar dan mis je wel de interessante 'nagesprekken'.
•Veel handboeken hoef je niet aan te schaffen. Bovendien beschikt de Toneelacademie over een fantastische bibliotheek waar je heel veel toneelteksten en vakliteratuur kan ontlenen.
•Reken wekelijks op een theaterticket, daarvoor krijg je meestal studententarief.
•Computer thuis is noodzakelijk, veel communicatie verloopt via mail. De laatste tijd is een laptop heel erg handig vanwege het online onderwijs.
5. Heb ik recht op een studiebeurs?
Er zijn zoveel specifieke gevallen en criteria dat we hier enkel kunnen verwijzen naar de meest relevante website. Zowel Nederlandse als Vlaamse studenten kunnen een aanvraag doen.
6. Welk diploma krijg ik en wat kan ik daar in Nederland of België mee doen?
Uiteraard wordt er in erg veel werkdomeinen (theatergezelschappen, kunsteducatieve organisaties, jeugdtheaterscholen) niet echt naar een diploma gevraagd. Je kandidatuur voor een eventuele vacature wordt wel steviger mét diploma. Je krijgt een bachelor eerstegraads lesbevoegdheid. Dit betekent voor Nederland dat je zowat op alle niveau's theaterles mag en kan geven. In België is dit diploma erkend na een procedure. Je kan in België met dit diploma alleszins lesgeven in de Kunsteducatie, het Deeltijds Kunstonderwijs tot de tweede graad, de Kunsthumaniora... Voor hogere niveau's wordt in België vaak een Master gevraagd.
7. Hoe ziet de toelatingsprocedure eruit?
Elke student op de Toneelacademie heeft een geslaagde selectiecursus achter de rug. Voor de opleiding Docent & Regisseur bestaat die uit twee delen. Een eerste dag breng je een monoloog en krijg je spelles. Je maakt een theaterscene vanuit door ons aangeboden inspiratiemateriaal. Als je geslaagd bent, ga je naar het tweede deel. Dat duurt twee dagen waarin je regisseert, speelt, beweegt. Er is een vrije ruimte waarin je nog kan tonen wat je zelf wil.
Als je ook geslaagd bent voor deel 2 kom je op de lijst van 'toelaatbare studenten.' Afhankelijk van je prestaties is er een rangschikking op die lijst. Er is maximum plaats voor 12 studenten. Als je daarbuiten valt kom je op een wachtlijst. Misschien valt er iemand weg en kan je toch beginnen.
8. Kan ik na de vooropleiding direct naar de opleiding Docent & Regisseur?
Nee. Je moet de selectiecursus volgen en daar slagen. De vooropleiding is een uitstekende voorbereiding op de opleiding Docent & Regisseur in het algemeen. Soms word je in de selectiecursus voor niet aangenomen maar doorverwezen naar de vooropleiding.
9. Mag ik de opleiding onderbreken?
Dat kan, maar we raden het af. Beter om je leven zo te organiseren dat je in drie jaren de rit kan uitdoen.
10. Moet ik al spelervaring hebben?
In principe leggen we in het eerste jaar de basis voor je vaardigheden als speler. Het is natuurlijk fijn dat je al wat ervaring hebt maar het is geen strikte voorwaarde. In de selectiecursus laten we je veel spelen zodat we een beeld hebben van je niveau en/of je vermogen om feedback om te zetten op de vloer.
Docentenopleiding voor professionals
1-jarige opleiding
Heb je de ambitie en de drive om anderen te inspireren tot de kunst van toneelspel? En ben je in het bezit van een erkend bachelor-diploma acteren, regisseren of performen? Volg dan de eenjarige opleiding tot Theaterdocent en combineer je praktijk als kunstenaar met projecten als theaterdocent. Zo vergroot je kans op werk binnen de theatersector.
Vooropleiding Docent & Regisseur
Pre-bachelor
Misschien twijfel je of onze opleiding tot Docent & Regisseur iets voor jou is. Onze Docent & Regisseur vooropleiding biedt je in dat geval een jaar lang de kans om dat te onderzoeken, en kennis te maken met de Toneelacademie. > Meer over de Vooropleiding
Alumni over de Docentenopleiding
"Wat het docentschap mij nu het meeste oplevert, is dat ik mijzelf als kunstenaar beter ben gaan leren kennen. Wat zie ik graag / wat maak ik graag? Het is een zegen om iedere week met zoveel verschillende spelers op onderzoek te mogen gaan, te ontdekken, te leren."
"Wat het lesgeven mij vooral gebracht heeft is een drukvrije omgeving om mijn regie en maakwerk te verbeteren en om uit te proberen, een goede spiegel van mijn werk en meer zelfvertrouwen in mijn eigen spel en regisseur- en docentschap."
"Ik geef nu les bij iArts, een interdisciplinaire HBO-opleiding, in hoogtijperiodes wel drie dagen in de week, wat betekent dat ik in die periode geen eigen grote projecten kan draaien. Ik doe dat omdat ik erachter ben gekomen dat periodes lesgeven voor mij minstens zo inspirerend EN leerzaam zijn als het maken van eigen werk. Artistieke vaardigheden en methodes overdragen, dwingt je om je eigen manier van werken stevig onder de loep te nemen, en dat heeft me veel geleerd over mijn eigen praktijk. Het maakt dat ik bewuster kijk naar wat voor werk ik maak en waarom."
"Ik geef nu alleen maar les en daar heel gelukkig mee. Ik ben nu ook mentor geworden, geef CKV erbij en een project drama in de tweede klas. Heel tof en druk.
Hoe mijn werkende leven eruit ziet, is zeker ook te danken aan de Docentenopleiding. Ik heb een vast contract gekregen; er komen steeds meer nieuwe kansen en mogelijkheden aan, die men mij nu zonder twijfel toevertrouwt. Wat zo’n papiertje niet kan doen! ;)"