Regisseur
Algemeen

Tijdens de regie-opleiding van de Toneelacademie Maastricht leer je alle facetten van het regisseren. Je gaat aan de slag met klassiekers of nieuwe teksten. Soms schrijf je zelf. Je maakt bewegingstheater of muziektheater. Je speelt en werkt met acteurs. Waar nodig maak je gebruik van geluidssamples of video. Als regisseur ben je de verbinder tussen de mensen op de vloer, de scenografie, kostuums, het concept, de taal en het publiek. Je draagt verantwoordelijkheid en geeft richting aan een team. Dit zorgt er voor dat je ook kennis maakt met de wereld achter de schermen, zoals techniek en organisatie, hierdoor leer beter communiceren met toekomstige collega’s.

In de opleiding zijn er een aantal projecten waarbij je in collectief gaat samenwerken met de andere richtingen. In die projecten is er de mogelijkheid om andere disciplines te beoefenen en hoef je niet alleen te realiseren, je kunt zelf bepalen hoe je jezelf inzet. Dit is een kans om je manier van samenwerken te ontdekken, en de andere richtingen in het werken te ontmoeten.

In de theorielessen ontdek je de theatertraditie en ons cultureel verleden.
Je leert je te verhouden tot de theorie en de geschiedenis, en hoe je die bronnen naar je hand zet om er theater mee te maken. Ook als je er zelf later geen theater mee wil maken, leer je wel in welke context je staat. We hebben het ook over filosofische en ethische kwesties zoals hoe je je als theatermaker verhoudt tot thema’s als diversiteit en inclusiviteit. In deze lessen leer je je niet alleen verhouden tot het verleden en de traditie, maar ook tot de actualiteit.
Je slaat de brug naar het heden en de toekomst. Hoe zien de podiumkunsten er over twintig jaar uit? Wat kunnen nieuwe media betekenen in je werk als regisseur? Je ontwikkelt dramaturgische concepten en nieuwe modellen van theater maken. En je doet onderzoek naar je eigen theatrale richting, bijvoorbeeld door het schrijven van een essay.

Samen met je studiebegeleider stippel je een eigen studieroute uit. Je loopt verschillende stages. Je maakt voorstellingen in Nederland en daarbuiten. De docenten van de Toneelacademie staan met één been in de actieve podiumkunstenpraktijk van Nederland of Vlaanderen. Ze gaan de uitdaging aan om met jou nieuwe theatrale paden uit te zetten, in oefeningen, improvisaties en kleine theaterprojecten. Met als eindbestemming jouw eigenheid als regisseur.

De regie-opleiding is een voltijdse dagopleiding van 4 jaar.

Toneelacademie MaastrichtToneelacademieTAM
Toneelacademie MaastrichtToneelacademieTAM
Opleidingen
Opleidingen
Producties
Studenten
Publicaties
Publicaties
Toneelacademie MaastrichtToneelacademieTAM
Toneelacademie MaastrichtToneelacademieTAM
Opleidingen
Opleidingen
Producties
Studenten
Publicaties
Publicaties
Website by Wies Hermans - Fuut.be