Theatervormgever: scenograaf en kostuumontwerper
Structuur

De studierichtingen Scenografie en Kostuumontwerp duren beide vier jaar. Het eerste jaar volgt iedere student hetzelfde onderwijsprogramma. 

Eerste jaar
Tweede jaar
Derde jaar
Vierde jaar

Je studeert in je eerste jaar zowel Scenografie als Kostuumontwerp. Centraal staan: de ontwikkeling van jouw beeldende vermogens en het experiment. Je leert waarnemen en je bewust te worden van alles wat je creëert. Naast ontwerpprojecten en -trainingen in tweedimensionale en driedimensionale vormgeving bestaat het eerste jaar uit een theoretisch programma met vakken als dramaturgie en cultuurbeschouwing.

Voordat het tweede jaar begint heb je een keuze gemaakt voor Scenografie of Kostuumontwerp. Centraal staat: het aanleren van verschillende technieken en het optimaal beheersen van het ambacht. Je mag je vakkenpakket uitbreiden met vakken van de richting die je niet hebt gekozen. En als je makkelijk studeert en over voldoende talent beschikt mag je beide  afstudeerrichtingen naast elkaar volgen - en in beide richtingen afstuderen.

In dit jaar leer je vooral je eigenheid verder te ontwikkelen. Het accent komt steeds meer te liggen op het realiseren van ontwerpen gebaseerd op jouw persoonlijke creativiteit. Centraal staan: autonomie en dramaturgische diepgang. In het derde jaar kun je een semester aan een buitenlandse academie studeren. Voor Europa is er het Erasmus uitwisselingsprogramma.

Het vierde jaar staat in het teken van perfectioneren en professionaliseren. Ontwerpen blijft het allerbelangrijkste, maar je bereidt je ook voor op de doorstroming naar het werkveld, o.a. door via een stage van drie maanden van de praktijk te proeven. Stage lopen doe je óf bij een topdesigner of je creëert in samenwerking met een atelier je eigen creatie.

Toneelacademie MaastrichtToneelacademieTAM
Toneelacademie MaastrichtToneelacademieTAM
Opleidingen
Opleidingen
Producties
Studenten
Publicaties
Publicaties
Toneelacademie MaastrichtToneelacademieTAM
Toneelacademie MaastrichtToneelacademieTAM
Opleidingen
Opleidingen
Producties
Studenten
Publicaties
Publicaties
Website by Wies Hermans - Fuut.be