Open day
OPEN DAG 25/11/2023

Op Zaterdag 25 November a.s. zal er voor het eerst weer een echte open dag plaatsvinden in de Toneelacademie Maastricht. Je krijgt informatie over de opleidingen Acteren, Regisseren, Performen en Theatervormgeving.

Het programma begint, na de koffie/thee en even bijkomen van de reis, met een introductie, gevolgd door demonstraties van, en deelname aan lessen. Er zijn voorstellingen en je kan met studenten en docenten praten.

Als je na het bekijken van de website en deze open-dag pagina’s nog vragen hebt, kan je die uiteraard stellen. Het programma duurt ongeveer 4 uur en we hopen dat je daarmee een goed beeld krijgt van hoe het dagelijks leven hier in de academie er uit ziet.

Voor deze open dag moet je je inschrijven. Informatie hierover volgt binnenkort.

Woody's welkom

DIT is Woody Richardson Laurens, en zo heet hij ook, en was je nu vandaag door dat kleine houten deurtje onze academie binnengekomen, dan was je door hem ontvangen, toegesproken, en in de verbeelding aan de hand genomen.

Woody is Hoofddocent aan de academie. Ook nu heet hij jullie welkom. In een filmpje weliswaar. Waarin hij ALLES vertelt. En ALLES is WAAR. Kijk om te begrijpen wat het is om bij ons te studeren. Hoor meer over de online dag en site. Maar laat je vooral bij de hand nemen.

> Woody over de selectieprocedure

RondleidingDe acteursopleiding

Acteren vereist lef. Je bent je eigen instrument. Je traint de expressiviteit van je lichaam en je stem intensief. Dat vraagt een behoorlijke doorzettingsvermogen en authenticiteit. Je maakt kennis met de meest uiteenlopende regisseurs, werkwijzen en speelstijlen. Theater, film en TV zijn je toekomst.

> Meer over de acteursopleiding

De performance-opleiding

Jij bent het vertrekpunt van jouw performance. Je zoekt en overschrijdt de grenzen van het theatermedium, flirt met beeldende kunst, film, muziek en literatuur. Via improvisaties en een intensieve training leer je omgaan met oude en nieuwe theatervormen.

> Meer over de performance-opleiding

De regieopleiding

Als regisseur van de toekomst ontwikkel je je eigen theatertaal. Daarbij geldt: regisseren is communiceren. Je moet jouw visie kunnen overbrengen naar anderen. Hierbij maak je kennis met de meest uiteenlopende speelstijlen, regiestijlen en media. Je maakt bewegingstheater of muziektheater bijvoorbeeld. Soms schrijf je zelf je toneelteksten, soms sta je in je eigen werk als je collectief wilt werken. De regieopleiding loopt in de start van de opleiding parallel aan die van de acteurs, de performers en de scenografen- en kostuumontwerpers.

> Meer over de regieopleiding

De opleiding Theatervormgeving

Scenografie en Kostuumontwerp Maastricht leidt getalenteerde studenten op tot de theatervormgevers van de toekomst. Het is dé opleiding die je voorbereidt om ook te kunnen werken aan grote (zaal)producties. Dat gebeurt vanuit een internationale focus. Kiezen voor Theatervormgeving in Maastricht is kiezen voor artistiek teamwork én ambitie. Vakmanschap én visie. Nationaal én internationaal.

> Meer over de opleiding Theatervormgeving

Docent & regisseur-opleidingen

Inspireer anderen tot de kunst van het toneel­spel en zet je eigen kunstenaarschap in als docent.

> Meer over de Docent & regisseur-opleidingen

Master in Theatre

Are you a theatre practitioner who’s looking for depth in the broad field of the arts? The Master in Theatre programme in Maastricht is intended for professional performance practitioners who, having established a professional practice, now seek possibilities for further reflection and development, aiming to enhance their research skills.

> More about the Master in Theatre programme

En wie is dan de directeur?

Rob Ligthert, directeur van de Toneelacademie, ging in gesprek met Theo Maassen. Over de kunst in een veilige omgeving te falen om vervolgens opnieuw, maar beter te falen. Uit de podcast-serie Ervaring voor beginners.

> Beluister de podcast

Fundamentele gesprekken is een podcast van Festival Cement. Deze aflevering gaat over de toekomst van het kunstvakonderwijs. Hoe lever je als onderwijsinstelling studenten af die weerbaar en autonoom zijn? Wat hebben kunstenaarschap en docentschap met elkaar gemeen? Een gesprek met Tamar Lagas, Rob Ligthert en Gert Biesta.

> Beluister de podcast

Fashionclash festival

De Toneelacademie werkt samen met diverse culturele instellingen in de stad. In 2021 werkte de regieopleiding samen met internationaal modefestival Fashionclass.

Het werk van de studenten is te zien vanaf 17'55.

Op dit momentOp dit moment werken alle eerstejaars samen in het columnproject — het eerste project als je met je studie begint. Eigen werken (solo en groepswerk) worden in hoog tempo gemaakt en getoond aan elkaar. We leren elkaar kennen middels het werk, we leren een vaktaal te spreken met elkaar. Dat is nodig, want het unieke van de opleiding in Maastricht is het terugkerend samenwerken tussen alle vier de opleidingen. Soms als deel van een lesblok, vaak uit eigen beweging.

Net gemaakt!

De eerste twee weken na de zomervakantie vormen de studenten uit het tweede, derde en soms vierde jaar collectieven. Deze multidisciplinaire theatergroepen maken een korte voorstelling van 27 min, met spannende vormonderzoeken en theatrale pareltjes als resultaat. In dit filmpje zie je een schets van het maakproces van een collectief.

Alumni in de prijzen

Ter afsluiting van het Nederlands Theater Festival 2022 zijn tijdens het Gala van het Nederlands Theater de VSCD Toneelprijzen uitgereikt. Voor de alumni van de Toneelacademie Maastricht was er een rijke oogst!

> Lees meer

Koen Boesman, Mathieu Wijdeven, Raoul de Jong, Peer Wittenbols en het Collectief BOG waren genomineerd voor de Toneelschrijfprijs 2022. De jury selecteerde hun nieuwe theaterteksten als de beste vier die in de afgelopen twee jaar in première gingen. Bijzonder dat bijna alle genomineerden alumni zijn van de Toneelacademie Maastricht!

> Lees meer

Apocalyps

De film Apocalyps van derdejaars regisseur Omnia Hamers is tot stand gekomen in het lesblok nieuwe media & artistiek onderzoek onder begeleiding van Quirine Racké & Helena Muskens.


Regisseur Omnia hamers vertelt hoe de film tot stand is gekomen.


Toneelacademie MaastrichtToneelacademieTAM
Toneelacademie MaastrichtToneelacademieTAM
Programs
Programs
Productions
Students
Publications
Publications
Toneelacademie MaastrichtToneelacademieTAM
Toneelacademie MaastrichtToneelacademieTAM
Programs
Programs
Productions
Students
Publications
Publications
Website by Wies Hermans - Fuut.be