Biografie

Ruud Horrichs studeerde in 2010 aan de Academie voor Theater Tilburg af met een locatievoorstelling in de Scheld’Apen Antwerpen, ‘De Kale Zangeres’. Hij richtte hiervoor het gezelschap De Eenzamen op. Sedert die tijd is hij actief als theatermaker en docent, onder andere op de Kunsthumaniora Hasselt en bij het theatercollectief De Eenzamen.

In 2013 schreef Horrichs een dossier voor een stroom ontwikkelingsbeurs voor een theatraal onderzoek naar het universum van de psychopaat in de samenleving. Hieruit volgde in 2015 ‘Horrible Homeless Man’, een voorstelling over een steeds terugkerende droom van Horrichs waarin een man op zoek gaat naar zijn juiste deur in een groot huis.

Vanaf de zomer van 2016 werkte Horrichs samen met industrieel ontwerper Jan Leyssens, aan een lecture performance over de maakbaarheid van de toekomst, ‘The end of the world as we know it’. Deze tourde langs de festivals en podia in Vlaanderen en Nederland in 2017 en 2018.

Medio 2018 startte Horrichs een nieuwe artistieke onderzoeksfase aan de Master in Theatre opleiding, Toneelacademie Maastricht. Geïnspireerd door dementie en verwarring zette hij samenwerkingen op met woon- en welzijnscentra in Belgisch Limburg en creëerde een performance gebaseerd op improvisatie, ‘Where the fuck am I’. Dit resulteerde in de performance ‘Er is geen begin – midden – einde’, in een samenwerking met jazzgitarist Bart Oostindie. Verre van het conventionele beeld van een buitenstaander op wat dementie is, eerder een product van ontregeling en verwarring. Het onderzoek van Horrichs verdiepte zich naar een ander level: de verwarring van een kunstenaar op zoek naar zijn publiek en naar zijn eigen jazz in theater. Het materiaal uit ‘Where the fuck am I’ en ‘Er is geen begin – midden – einde’ werd terug uit elkaar gehaald en op een hoop gelegd. Hieruit werd een nieuwe improvisatie performance geboren met telkens een andere titel en ander verloop. Maar je zou het de algemene titel ‘Zoals Frank Zappa ooit een keer zei’ kunnen noemen.
Januari 2020 haalde Horrichs de banden aan met de theatermaker Jordi Möllering (oa Theatertroep Amsterdam) en zetten ze onder de vlag van De Eenzamen een structurele samenwerking op. Dit resulteerde begin 2021 in een structurele ondersteuning vanuit de Stad Hasselt en Genk waardoor ze hun experimentele en sociaal – artistieke dromen de komende jaren kunnen verwezenlijken.

 

Toneelacademie MaastrichtToneelacademieTAM
Toneelacademie MaastrichtToneelacademieTAM
Opleidingen
Opleidingen
Producties
Studenten
Publicaties
Publicaties
Foto: MUTTI
Toneelacademie MaastrichtToneelacademieTAM
Toneelacademie MaastrichtToneelacademieTAM
Opleidingen
Opleidingen
Producties
Studenten
Publicaties
Publicaties
Website by Wies Hermans - Fuut.be