Theatervormgever
Theaterkostuumontwerper

De opleidingen Theatervormgeving: Scenografie en Kostuumontwerp aan de Toneelacademie Maastricht starten met een eigen propedeuse. De artistieke, theoretische, technische en ontwerpprojecten worden verzorgd door een team van vooraanstaande internationale professionals, die midden in de praktijk staan. Er vinden ook projecten plaats waar samengewerkt wordt met acteurs, performance en regie studenten. TV workshops en Technolab zijn ook onderdeel van dit eerste studiejaar.

Beide bacheloropleidingen hebben een aantal gemeenschappelijke vakken, zoals dramaturgie, tekenen, anatomie en schilderen. Je kunt desgewenst beide opleidingen combineren en naast elkaar volgen.

Jouw decor- en kostuumontwerpen worden gebruikt in gemeenschappelijke producties van de Toneelacademie Maastricht en de operaopleiding van het Conservatorium Maastricht. Ook werken we samen met theaters elders in het land en in Heidelberg, Oldenburg, Aachen, Köln, Bonn, Düsseldorf, Antwerpen en Brussel. Daardoor brengen we niet alleen de praktijk dichter bij de student, maar halen we ook de realiteit van het theaterbedrijf en de professionaliteit van de diverse ateliers in huis.

 

De opleidingen Theatervormgeving: Scenografie en Kostuumontwerp zijn voltijdse dagopleidingen van 4 jaar | Coördinator: Anne Habermann | anne.habermann@zuyd.nl | 0031 (0)43 346 63 16

Lessen

THEATERVORMGEVING - SCENOGRAFIE
Centraal in de opleiding staan de ontwerpprojecten scenografie. Daaraan werk je minimaal drie maal per jaar aan de hand van wisselende theaterstukken, scripts etcetera. Doel: het ontwikkelen van een nieuwe beeldtaal en individuele eigenheid.

Structuur

Propedeuse
De ontwikkeling van jouw beeldende en theoretische vermogens staat centraal. Ook krijg je informatie over de te kiezen vervolgopleiding. Naast tweedimensionale (platte vlak), driedimensionale (ruimte) en vierdimensionale (tijd) vormgeving, biedt de propedeuse een kunsttheoretisch programma (kunstbeschouwing en cultuurbeschouwing). Via een studiereis, excursies en gastlezingen blijf je op de hoogte van de actuele ontwikkelingen op het gebied van beeldende kunst en vormgeving.