Theatervormgever
Theaterkostuumontwerper

Theaterontwerpers zijn denkers, kunstenaars en vakmensen. Of het nu gaat om de theatrale vormgeving van een voorstelling, film, performance, expositie of installatie, altijd zoeken zij naar een praktische vertaalslag van hun conceptuele ideeën. Een theaterontwerp is uniek en eigen, inhoudelijk relevant, en goed uitvoerbaar.

Aan de Toneelacademie Maastricht kan je twee afstudeerrichtingen volgen: Scenografie en Kostuumontwerp. Je leert decors en kostuums te ontwerpen op basis van toneelteksten, filmscripts en operalibretto´s.
Al vanaf het eerste jaar zoek je samen met acteurs, regisseurs, performers, en andere kunstenaars de grenzen van je discipline op. Hierdoor kun je je eigen stijl, creativiteit en flexibiliteit als theatraal ontwerper ontwikkelen.
De lessen worden gegeven door een team van vooraanstaande professionals, die midden in de praktijk staan. Je komt in aanraking met internationale medestudenten en gastdocenten. De Toneelacademie werkt veel samen met Europese Theaters, Operahuizen en Theaterscholen. In Maastricht ligt het buitenland op fietsafstand, waardoor het dé studiestad voor de ontwerper is die aan het begin staat van een internationale carrière.

De Toneelacademie Maastricht wordt in nationale rankings bestempeld als excellente opleiding. Zij is koploper als het gaat om de nieuwste ontwikkelingen in het huidige theater. Zij is een broedplaats op het gebied van o.a. onderzoek, technolab, interdisciplinariteit, community theatre, internationalisering en cultureel ondernemerschap.

De opleidingen Theatervormgeving: Scenografie en Kostuumontwerp zijn voltijdse dagopleidingen van 4 jaar gehuisvest in de Toneelacademie Maastricht. Elke studiejaar heeft zijn eigen atelierruimte. Als student heb je tevens de beschikking over werkplaatsen van de kunstacademie. | Coördinator: Anne Habermann | anne.habermann@zuyd.nl | 0031 (0)43 346 63 16

Lessen

THEATERVORMGEVING - SCENOGRAFIE

Ontwerpprojecten:
Je leert decors te ontwerpen op basis van toneelteksten, filmscripts en operalibretto´s. Je wordt begeleid door een scenograaf.

THEATERVORMGEVING - KOSTUUMONTWERP

 
Ontwerpprojecten; Je leert kostuums te ontwerpen op basis van toneelteksten, filmscripts en operalibretto´s. Je wordt begeleid door een kostuumontwerper.

We besteden uitgebreid aandacht aan de presentatie van je ontwerpen, waarbij we toetsen of je de opgedane kennis en vaardigheden in praktijk kunt brengen. Gedurende de opleiding worden verschillende van jouw decor- en/of kostuumontwerpen zelfs gebruikt in producties van de Toneelacademie en het Conservatorium.

 

Structuur

Studieopbouw

De studierichtingen Scenografie en Kostuumontwerp duren beide vier jaar. Het eerste jaar volgt iedere student hetzelfde onderwijs.

Eerste jaar
Je studeert in je eerste jaar zowel Scenografie als Kostuumontwerp. De ontwikkeling van jouw beeldende vermogens en het experiment staan centraal. Je leert waarnemen en je bewust te worden van alles wat je creëert. Naast ontwerpprojecten en trainingen in tweedimensionale en driedimensionale vormgeving, bestaat het eerste jaar uit een theoretisch programma met vakken als dramaturgie en cultuurbeschouwing.