Acteur

De Toneelacademie Maastricht biedt een brede acteursopleiding aan, waarbij je leert omgaan met oude en nieuwe theatervormen. Je leert jezelf verstaanbaar maken in een grote zaal. Je traint de expressiviteit van je lichaam en je stem. In projecten maak je kennis met de meest uiteenlopende regisseurs en speelstijlen. Je werkt veel samen met de opleidingen voor theatraal performer en regisseur. Dat inspireert niet alleen, het verrijkt ook jouw theaterblik. Acteren voor de camera is een belangrijk onderdeel van je opleiding. Net als aandacht voor muzikale ontwikkeling. Zangles is er voor iedere student. Wil je daarnaast popmuziek spelen en leren componeren, dan kun je een extra programma volgen.

Acteren vereist lef. Je bent je eigen instrument. Als acteur ga je telkens weer een gevecht aan met jezelf. Dat vraagt een behoorlijke portie doorzettingsvermogen.

In de theorielessen maak je kennis met de theatertraditie en ons cultureel verleden. Daarbij sla je de brug naar het heden. Wat betekent acteren nu? Je denkt kritisch na over ontwikkelingen in het theaterlandschap. Je leert je eigen mening te onderbouwen.

Samen met jouw studiebegeleider stippel je een eigen studieroute uit. Je loopt verschillende stages en speelt voorstellingen in Nederland en daarbuiten. De docenten van de Toneelacademie en alle gastdocenten staan met minstens één been in de actieve theaterpraktijk van Nederland of Vlaanderen. Ze gaan de uitdaging aan om met jou nieuwe theatrale paden uit te zetten.

De opleiding tot acteur is een voltijdse dagopleiding van 4 jaar
Contactpersoon: vacature

Lessen

Hoofdvak: spel
Theorie: dramaturgie, theatergeschiedenis en -analyse, cultuurbeschouwing, filmanalyse, bestel
Techniek: muziek, zang, spraak en beweging

Structuur

De opleiding tot acteur bestaat uit 1,5 jaar basisopleiding, waarin je de basis van het theatervak leert kennen. Aan het eind van het tweede jaar beginnen de werkplaatsen.