Welkom
Vorig jaar namen enkele studenten je mee in hun verhaal en nodigden je uit op de open dag van 2023. De verhalen en ervaringen blijven relevant..
Rondleiding
De acteursopleiding
Acteren vereist lef. Je bent je eigen instrument. Je traint de expressiviteit van je lichaam en je stem intensief. Dat vraagt een behoorlijke doorzettingsvermogen en authenticiteit. Je maakt kennis met de meest uiteenlopende regisseurs, werkwijzen en speelstijlen. Theater, film en TV zijn je toekomst.
> Meer over de acteursopleidingDe performance-opleiding
Jij bent het vertrekpunt van jouw performance. Je zoekt en overschrijdt de grenzen van het theatermedium, flirt met beeldende kunst, film, muziek en literatuur. Via improvisaties en een intensieve training leer je omgaan met oude en nieuwe theatervormen.
> Meer over de performance-opleidingDe regieopleiding
Als regisseur van de toekomst ontwikkel je je eigen theatertaal. Daarbij geldt: regisseren is communiceren. Je moet jouw visie kunnen overbrengen naar anderen. Hierbij maak je kennis met de meest uiteenlopende speelstijlen, regiestijlen en media. Je maakt bewegingstheater of muziektheater bijvoorbeeld. Soms schrijf je zelf je toneelteksten, soms sta je in je eigen werk als je collectief wilt werken. De regieopleiding loopt in de start van de opleiding parallel aan die van de acteurs, de performers en de scenografen- en kostuumontwerpers.
> Meer over de regieopleidingDe opleiding Theatervormgeving
Scenografie en Kostuumontwerp Maastricht leidt getalenteerde studenten op tot de theatervormgevers van de toekomst. Het is dé opleiding die je voorbereidt om ook te kunnen werken aan grote (zaal)producties. Dat gebeurt vanuit een internationale focus. Kiezen voor Theatervormgeving in Maastricht is kiezen voor artistiek teamwork én ambitie. Vakmanschap én visie. Nationaal én internationaal.
> Meer over de opleiding TheatervormgevingDocent & regisseur-opleidingen
Inspireer anderen tot de kunst van het toneelspel en zet je eigen kunstenaarschap in als docent.
Een open dag voor deze opleidingen vindt plaats op 10 februari 2024.
> Meer over de Docent & regisseur-opleidingenMaster in Theatre
Are you a theatre practitioner who’s looking for depth in the broad field of the arts? The Master in Theatre programme in Maastricht is intended for professional performance practitioners who, having established a professional practice, now seek possibilities for further reflection and development, aiming to enhance their research skills.
A Meeting Day for the Masters programme will be organised in the first semester of 2024.
> More about the Master in Theatre programmeEn wie is dan de directeur?
Rob Ligthert, directeur van de Toneelacademie, ging in gesprek met Theo Maassen. Over de kunst in een veilige omgeving te falen om vervolgens opnieuw, maar beter te falen. Uit de podcast-serie Ervaring voor beginners.
> Beluister de podcastFundamentele gesprekken is een podcast van Festival Cement. Deze aflevering gaat over de toekomst van het kunstvakonderwijs. Hoe lever je als onderwijsinstelling studenten af die weerbaar en autonoom zijn? Wat hebben kunstenaarschap en docentschap met elkaar gemeen? Een gesprek met Tamar Lagas, Rob Ligthert en Gert Biesta.
> Beluister de podcastFashionclash festival
De Toneelacademie werkt samen met diverse culturele instellingen in de stad. Elk jaar werken we bijvoorbeeld samen met het internationaal modefestival Fashionclash.
Fashionclash Festival 2023 — TrailerFashionclash Festival 2022 — Aftermovie
Op dit moment
Op dit moment werken alle eerstejaars samen in het columnproject — het eerste project als je met je studie begint. Eigen werken (solo en groepswerk) worden in hoog tempo gemaakt en getoond aan elkaar. We leren elkaar kennen middels het werk, we leren een vaktaal te spreken met elkaar. Dat is nodig, want het unieke van de opleiding in Maastricht is het terugkerend samenwerken tussen alle vier de opleidingen. Soms als deel van een lesblok, vaak uit eigen beweging.
Net gemaakt!
De eerste twee weken na de zomervakantie vormen de studenten uit het tweede, derde en soms vierde jaar collectieven. Deze multidisciplinaire theatergroepen maken een korte voorstelling van 27 min, met spannende vormonderzoeken en theatrale pareltjes als resultaat. In dit filmpje zie je een schets van het maakproces van een collectief.
Alumni in de prijzen
Op de feestelijke slotavond van het Nederlands Film Festival op vrijdag 29 september zijn de Gouden Kalveren aan de winnaars van 2023 uitgereikt. Alumni Hannah van Lunteren en Florian Myjer vielen in de prijzen:
Beste Hoofdrol Korte Film
Hannah van Lunteren - Ma Mère et Moi
Beste Bijrol Speelfilm
Florian Myjer - Sweet Dreams
Eelco Smits wint de Louis d’Or 2023 voor zijn rol in Geschiedenis van Geweld van Abdel Daoudi, een coproductie van de Toneelschuur en Theater Oostpool.
‘Eelco Smits laat in Geschiedenis van Geweld zijn personage worstelen met tegenstrijdige emoties, met de blik van buitenstaanders en zijn eigen oordelende blik. De jury zag ‘de schaamte, de vernedering, de angst, maar ook de compassie voor de dader, de lust en opwinding. Emoties die in de fysieke vertolking van Smits prachtig dichtbij elkaar komen’.
Celine Daemen, in 2018 afgestudeerd aan onze Regie-opleiding, heeft voor haar virtualreality-opera Songs for a Passerby op het Filmfestival van Venetië de Venice Immersive Grand Prize gewonnen. Het is niet de eerste keer dat Celine Daemen en Silbersee in de prijzen vielen. Eerder maakte Celine de VR opera Eurydice voor Silbersee. Deze productie won een Reflet D'or op Geneva International filmfestival en een Zilveren Yusr op Red Sea International filmfestival. Songs for a Passerby is vanaf 21 september te zien in het Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam. Op 20 september kan je daar een inkijkje in het maakproces van een VR-opera bijwonen.
Bekijk de trailer. Lees ook het artikel van Annemieke de Bruijn in de Theaterkrant. Het libretto van deze VR Opera werd geschreven door Olivier Herter.
Apocalyps
De film Apocalyps van derdejaars regisseur Omnia Hamers is tot stand gekomen in het lesblok nieuwe media & artistiek onderzoek onder begeleiding van Quirine Racké & Helena Muskens.
Regisseur Omnia hamers vertelt hoe de film tot stand is gekomen.
Het Werk
En als je dan bent afgestudeerd… dan ben je goed voorbereid om aan de slag te gaan in het vak dat je geleerd hebt. En hoe veelzijdig dat is laten Mees Walter en Anoek Oostermeijer zien. Niet alleen hoe veelzijdig, maar ook hoe belangrijk jouw rol kan zijn, bijvoorbeeld in een scholengemeenschap. Mees is in 2019 afgestudeerd aan de regieopleiding en Anouk studeerde in datzelfde jaar af als performer.