Theatraal performer

De opleiding theatraal performer is bedoeld voor performers die willen werken buiten het klassieke regisseur/acteur stramien. Je zoekt en overschrijdt de grenzen van het theatermedium, flirt met beeldende kunst, film, muziek en literatuur. Via improvisaties en een intensieve training leer je omgaan met oude en nieuwe theatervormen. Je traint de expressiviteit van je lichaam en je stem. Je leert werken met camera’s, geluid en nieuwe media. In projecten kom je in aanraking met de meest uiteenlopende theaterconcepten, performances, speelstijlen en media. Je bent zelf het vertrekpunt van jouw performance. Je zet jezelf te kijk. Dat vraagt lef en flink wat doorzettingsvermogen.

In de theorielessen maak je kennis met de theatertraditie en ons cultureel verleden. Je slaat de brug naar het heden. Je denkt kritisch na over ontwikkelingen in de kunsten. Wat is de relevantie van de performer? Wat kunnen nieuwe media betekenen in jouw werk? Je leert je eigen visie te onderbouwen.

Samen met je studiebegeleider stippel je een eigen studieroute uit. Je loopt verschillende stages. Je speelt voorstellingen in Nederland en daarbuiten. De docenten en gastdocenten van de Toneelacademie staan met minstens één been in de actieve kunstenpraktijk van Nederland of Vlaanderen. Ze gaan de uitdaging aan om met jou nieuwe paden uit te zetten. In oefeningen, improvisaties, kleine performance acts en multimediale performances. Met als eindbestemming jouw verbeeldende vertelkracht als performer.

De opleiding tot theatraal performer is een voltijdse dagopleiding van 4 jaar
Coördinator: Woody Laurens

Lessen

Hoofdvak: spel, toegespitst op theatraal performen.
Theorie: dramaturgie, cultuurbeschouwing, filosofie, tekstanalyse, theatergeschiedenis, performance-analyse.
Techniek: bewegings- en stemtraining, ensemblezang.

Structuur

De onderwijsopzet is hetzelfde als bij de opleiding voor acteur en regisseur. Ook als theatraal performer volg je een lineair basisprogramma van 1,5 jaar en een bovenbouwprogramma met werkplaatsprojecten en evt. stages.